سبک زندگی و موفقیت

سازگاری با تغییرات: اختلال سازگاری، علل و راه‌های مقابله با آنها

یکی از اصطلاحاتی که برای توصیف اشخاصی که یک موقعیت استرس‌آور روبرو شده‌اند استفاده می‌شود اختلال سازگاری است.  منظور این است که این افراد نمی‌توانند با تغییرات جدید و شرایط پیش آمده سازگار شوند و احتمال دارد که حتی درگیر اختلالات رفتاری یا خلقی گردند. اگر شما هم می‌خواهید در مورد اختلال سازگاری ، علل و راه‌های غلبه بر آن بیشتر بدانید ادامه مقاله را دنبال کنید.

مشاوره افسردگی در مرکز مشاوره گروه همراه با تیم مجرب از روانشناسان و مشاوران

اختلال سازگاری چیست ؟

اختلال سازگاری به نوعی با اضطراب در هم تنیده است و به این معنا می‌باشد که اشخاص برای یک اتفاق تنش آور و غیر منتظره فشار و استرسی بیش از حد و شدید را تجربه می‌کنند. این نوع اضطراب سبب مشکلاتی در زندگی و روابط بین فردی افراد می‌شود. برخی اوقات مسائلی مانند صادف ، جدایی ، مرگ یکی از عزیزان یا هر عامل دیگری می‌تواند رخ دهد و برخی افراد پس از مدتی با آن رویداد کنار بیایند. اما افرادی هستند که تحمل شرایط پیش آمده را ندارند و مدت‌ها غرق در آن اتفاق می‌شوند. مهمترین نشانه‌های اختلال سازگاری شامل موارد زیر می‌باشد:

  • افراد درگیر این اختلال احساساتی همچون بی‌انگیزگی ناامیدی و غم را تجربه کرده و دیگر لذتی از زندگی نمی‌برند.
  • مدت‌ها بدون هیچ دلیلی شروع به گریه و زاری می‌کنند.
  • اغلب اوقات در حالت نگرانی بوده و با جزئیات اتفاقات ممکن است به هم ریخته و عصبی شوند.
  • به دلیل احساسات منفی که دائم وجود دارد مشکلاتی در خواب و بیداری پیدا می‌کنند.
  • بیشتر اوقات درگیر اختلالات تغذیه و کمبود اشتها یا بی‌اشتهایی هستند.
  • در فعالیت‌های عادی و روزمره آنها مشکلات زیادی وجود دارد به علت آنکه تمرکز و انگیزه کافی ندارند.
  • از روابط اجتماعی و ارتباط با دیگران دوری می‌کنند.
  • به دلیل اضطراب و احساسات و افکار منفی تفکرات آسیب به خود یا خودکشی در آنها موج می‌زند.
  • نشانه‌های این اختلال می‌تواند به مدت سه ماه پس از آن رویداد تنش آور شروع شود و تا ۶ ماه هم به طول بیانجامد.

انواع اختلالات سازگاری

انواع مختلف این اختلال شامل موارد زیر است:

  • اختلال سازگاری همراه با خلق و خوی افسردگی: نشانه‌های این نوع اختلال شامل مواردی همچون غم و اندوه گریه‌های همیشگی ، ناامیدی و احساس بی‌ رغبتی و عدم علاقه است.
  • اختلال سازگاری همراه با اضطراب: نشانه‌های این اختلال با مواردی همچون نگرانی ، عصبانیت ، آشوب و دلهره ، اختلالات حافظه و احساس خفگی یا غرق شدن همراه می‌باشد.
  • اختلال سازگاری همراه با اضطراب و افسردگی: علائم این اختلال هر دو مورد بالا را در بر گرفته و شخص نشانه‌های اضطراب و افسردگی را با هم تجربه می‌کند.
  • اختلال سازگاری همراه با اختلال در رفتار: نشانه‌های این اختلال شامل مشکلات رفتاری بوده به گونه‌ای که شخص دعواهای مکرر یا تخریب را بروز می‌دهد.

مشاوره فردی در مرکز مشاوره گروه همراه با تیم مجرب از روانشناسان و مشاوران

علل ایجاد اختلال سازگاری

اختلال سازگاری می‌تواند از شرایط استرس‌آور نشئت بگیرد. برخی اوقات مواردی همچون مهاجرت، اخراج از کار یا ورشکستگی، بیماری یکی از افراد خانواده ، تغییر شغل یا ازدواج و یا تجربه موارد تازه می‌تواند در این اختلال نقش داشته باشد. برخی اوقات هم این اختلال می‌تواند به علت ورود به دانشگاه یا ایجاد یک کسب و کار جدید باشد. نمی‌توان بیان کرد که چرا برخی از افراد که درگیر اختلالات سازگاری می‌شوند اما عده‌ای دیگر آن شرایط را تجربه نمی‌کنند با اینکه شاید سابقه خانوادگی این اختلال هم وجود داشته باشد. کسانی که در زندگی گذشته خود استرس قابل توجهی را تجربه کرده‌اند بیشتر از دیگران مستعد ایجاد مشکلات سلامت روان از جمله اختلال سازگاری هستند. علاوه بر این داشتن مواردی از اختلالات روانی همچون اضطراب و افسردگی هم در ایجاد این اختلال نقش دارد. عامل دیگر هم زندگی در محیط آشفته و شرایط دشوار زندگی می‌تواند چنین اختلالی را به وجود آورد.

درمان اختلال سازگاری

مهمترین روش‌های درمان این اختلال شامل موارد زیر می‌شود:

روان درمانی

یکی از مهمترین روش‌های درمانی برای اختلال سازگاری روان درمانی می‌باشد که برخی اوقات به توصیه روانشناس افراد دیگر خانواده هم در این درمان سهیم می‌شوند. به نوعی در چنین درمانی به افراد کمک می‌شود تا بتوانند با شرایط و اوضاع پیش آمده سازگار شوند و حمایت عاطفی لازم را از افراد خانواده ، دوستان و نزدیکان خود دریافت کنند. در چنین درمانی شخص یاد می‌گیرد که چرا شرایط استرس‌آور می‌تواند آنقدر او را تحت فشار قرار دهد لذا با تکنیک‌های لازم می‌تواند احساسات و افکار خود را مدیریت کند.

دارودرمانی

برخی داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب می‌توانند برای بهبود نشانه‌های اختلال سازگاری کمک کننده باشند. اما اکیداً توصیه می‌شود که این داروها توسط شخص روانپزشک تجویز شود و از مصرف خودسرانه آن پرهیز شود. برخی از افرادی که دچار این اختلال هستند شاید چند ماه لازم باشد که دارو استفاده کنند اما قطع آن هم می‌بایست با تجویز متخصص باشد.

مشاوره خانواده در مرکز مشاوره گروه همراه با تیم مجرب از روانشناسان و مشاوران

مهمترین روش‌های مقابله با اختلال سازگاری

اگر شما هم درگیر رویداد استرس‌آوری شده‌اید بهتر است برای بهبود شرایط خود گام‌های لازم را بردارید:

در فعالیت‌های اوقات فراغت شرکت کنید: هر چقدر بتوانید تفریح و لذت بیشتری را به زندگی خود راه دهید کمتر فکرتان درگیر شرایط و موقعیت‌های استرس‌آور می‌شود.

خود مراقبتی را تمرین نمایید: مهمترین راه‌های خود مراقبتی شامل تغییراتی در سبک زندگی همچون داشتن ورزش ، رژیم غذایی مناسب ، خواب کافی و انجام مدیتیشن و تمرین‌های آرامبخش است تا خلق و خوی شما بهبود یابد و استرستان کاهش پیدا کند.

به گروه‌های اجتماعی بپیوندید: سعی کنید تا حد امکان در کارهای گروهی شرکت کرده و دوستانی برای خود پیدا کنید

مهارت‌های مقابله ای ناسالم را رها کنید: اگر برای آرام کردن خود سیگار می‌کشید یا الکل مصرف می‌کنید یا کارهایی مانند پرخوری را انجام می‌دهید سعی کنید تا حد امکان آنها را کنار بگذارید.

مهارت حل مسئله داشته باشید: منظور این است که بیاموزید که چه عواملی می‌تواند سبب استرس یا اضطراب شما شود و بعد آنها را حلیل کرده و به دنبال راهکار مناسب یا کمک حرفه‌ای باشید.

کلام پایانی

در این مقاله متوجه اختلال سازگاری و راه‌های غلبه بر آن شده‌اید. بهتر است بدانید که هر نوع اختلالی در صورت عدم درمان می‌تواند مشکلات جدی‌تری در سلامت روان فرد ایجاد کند و زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد. لذا اگر شما هم درگیر رویداد یا شرایط استرس‌آوری شده‌اید توصیه می‌شود که قبل از عمیق‌تر شدن آن حتماً از مشاور و روانشناس حرفه‌ای کمک بگیرید.

 

0/5 (0 Reviews)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس جهت دریافت نوبت