داروهای روانپزشکی
سرترالین نوعی داروی ضد افسردگی به نام مهار کننده انتخابی با جذب سروتونین (SSRI) می باشد. این دارو اغلب برای درمان افسردگی و گاهی حملات پانیک، وسواس اجباری (OCD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) استفاده می شود. سرترالین به بهبودی بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی کمک می کند و نسبت به داروهای ضد افسردگی قدیمی عوارض جانبی کمتری دارد. این دارو به صورت قرص موجود است که فقط با نسخه پزشک در دسترس می باشد.
معمولاً 4 تا 6 هفته طول می کشد تا سرترالین اثر کند. عوارض جانبی آن شامل احساس ناراحتی، سردرد و مشکل در خوابیدن می باشد. این عوارض معمولاً خفیف هستند و بعد از چند هفته از بین می روند. اگر شما و پزشکتان تصمیم بگیرید که مصرف سرترالین را باید قطع کنید، احتمالاً پزشک توصیه می کند برای جلوگیری از عوارض جانبی به تدریج دوز مصرفی خود را کاهش دهید.ذ
دوز معمول سرترالین در بزرگسالان 50 میلی گرم در روز است. اما ممکن است با دوز کمتری شروع شود و سپس به تدریج تا حداکثر دوز 200 میلی گرم در روز افزایش یابد. اگر مشکلات کبدی دارید، ممکن است پزشک دوز کمتری برای شما تجویز کند یا به شما توصیه کند که سرترالین را کمتر مصرف کنید.
دوز معمول سرترالین در کودکان 6 تا 12 ساله 25 میلی گرم در روز است، اما ممکن است بعد از یک هفته به 50 میلی گرم در روز افزایش یابد. دوز معمول سرترالین در کودکان 13 تا 17 ساله 50 میلی گرم در روز است. در صورت نیاز، دوز مصرفی کودکان 6 تا 17 ساله ممکن است تا 200 میلی گرم در روز افزایش یابد.
اگر گاهی مصرف یک دوز را فراموش می کنید، نگران نباشید. دوز بعدی را روز بعد در ساعت معمول مصرف کنید. هرگز دوز 2 روز را برای جبران به طور هم زمان مصرف نکنید. اگر دوزها را اغلب فراموش می کنید، بهتر است برای تنظیم زمان مصرف داروی خود از زنگ هشدار برای یادآوری کمک بگیرید. همچنین می توانید از داروساز خود در مورد راه های دیگر برای به یاد داشتن زمان مصرف داروی خود راهنمایی بخواهید.
دوز سرترالین که منجر به مصرف بیش از حد می شود در افراد مختلف متفاوت است. اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید:
اگر می خواهید به اورژانس بروید، خودتان رانندگی نکنید. از شخص دیگری بخواهید که رانندگی کند. بسته سرترالین یا بروشور داخل آن را به همراه داروهای دیگر همراه داشته باشید.
مانند تمام داروها، سرترالین می تواند در برخی افراد عوارض جانبی ایجاد کند، اما بسیاری از افراد هیچ عارضه جانبی تجربه نمی کنند یا فقط عوارض جزئی تجربه می کنند. برخی از عوارض جانبی رایج سرترالین با عادت کردن بدن به آن به تدریج بهبود می یابد. اضطراب برخی افرادی که برای حملات پانیک سرترالین مصرف می کنند، در طی هفته های اول درمان تشدید می شود. این حالت معمولاً پس از چند هفته از بین می رود، اما اگر این مسئله شما را آزار می دهد با پزشک خود مشورت کنید. کاهش دوز ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
این عوارض به ندرت رخ می دهند (در کمتر از 1 از 100 نفر)، اما برخی از افراد ممکن است هنگام مصرف سرترالین عوارض جانبی جدی را تجربه کنند. در صورت داشتن هرکدام از علائم زیر به اورژانس مراجعه کنید:
دوران بارداری برای شما و کودک شما مهم است. اگر هنگام مصرف سرترالین باردار شدید، با پزشک خود مشورت کنید. مصرف دارو را تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده قطع نکنید. سرترالین با خطر کم افزایش یافته برای نوزاد متولد نشده مرتبط است. اما اگر افسردگی شما در دوران بارداری درمان نشود، می تواند احتمال بروز مشکلات را نیز افزایش دهد. اگر به سرترالین نیاز دارید تا حالتان خوب بماند، ممکن است نیاز به مصرف آن در دوران بارداری باشد. پزشک می تواند خطرات و مزایای آن را برای شما توضیح دهد و به شما کمک می کند تا تصمیم بگیرید که کدام روش درمانی برای شما و کودک شما بهترین است.
اگر پزشک شما سلامتی کودک شما را تائید کند، سرترالین یکی از داروهای ضد افسردگی ترجیحی هنگام شیردهی می باشد. سرترالین توسط بسیاری از مادران شیرده بدون هیچ مشکلی استفاده می شود. سرترالین به مقدار کم به شیر مادر منتقل می شود و در تعداد کمی از نوزادان شیرده عوارض جانبی ایجاد می کند. اما باید به مصرف سرترالین ادامه دهید. شیردهی هم به نفع شما و هم کودک شما خواهد بود. اگر متوجه شدید که کودک شما به اندازه معمول شیر نمی خورد یا به طور غیرمعمول خواب آلود است، یا نگرانی دیگری در مورد کودک خود دارید، در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید.
برخی از داروها و سرترالین می توانند با یکدیگر تداخل داشته باشند و احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش دهند. مانند:
اگر تحت درمان با سرترالین هستید، از گیاهان دارویی برای افسردگی استفاده نکنید زیرا این گیاهان خطر عوارض جانبی سرترالین را افزایش می دهند. اگر داروهای دیگری از جمله داروهای گیاهی، ویتامین ها یا مکمل ها مصرف می کنید، به پزشک یا داروساز خود بگویید.