فلسفه تصمیم به ازدواج
ازدواج
مشاوره ازدواج از اهمیت بالایی برخوردار است. ازدواج یکی از نیازهای اصلی بشر می باشد.ما همچنانکه رشد می کنیم و راه بلوغ را طی می کنیم نیازهای جدیدترو پیشرفته تری در ما شکل می گیرد و به تناسب رشد نیازهای اولیه مانند نوشیدن، خوردن، مورد مراقبت و توجه قرار گرفتن پیچیده تر شده و نیازهایی همچون تبادل احساسات و تبادل اطلاعات و بخشیدن و دوست داشتن و دوست داشته شدن و در حد اعلای خود نیاز به تقسیم زندگی با دیگری در انسان شکل می گیرد.
در این مرحله اغلب انسانها به ازدواج فکر می کنند و نهایتاً تصمیم به آن می گیرند، اما مجرد بودن و به دنبال همسر گشتن، فرایند بسیار چالش انگیزی است.
بسیاری از ما در زندگی خود و دیگران دیده و شنیده ایم که هر انتخاب و ازدواجی با موفقیت و کامیابی قرین و همراه نبوده است. پس باید اندیشید که چه چیزی سبب می شود علیرغم نیاز شدید انسان ها به ارتباط دوسویه به شکل ازدواج، گاهی به ناکامی و پشیمانی منجر می شود و افراد به دنبال گریزگاهی از این ارتباط می گردند و همین امر سبب گردیده؛
ü تمایل به ازدواج در انسانها کاهش یافته
ü سن ازدواج بالا رفته
ü درصد قابل توجهی از ازدواج ها به شکست و جدایی بیانجامد
بی شک برای چنین تصمیم و انتخابی باید بسیار دقیق و با مطالعه پیش رفت. واقعیات نشان دهنده این است که هر مرد و زنی در کنار هم اتوماتیک وار به سمت زندگی توام با آرامش و عشق سازنده و پربار پیش نخواهد رفت و در این مساله همانند بسیاری از مسایل و روابط انسانی باید تعمق کرد و با کمک گرفتن از کتب راهنما و مشاوره با متخصصان این رشته از درستی انتخاب و نیز شرایط آن آگاه شد و انگیزه ها و دلایل تمایل به ازدواج را بررسی نمود.
به همین دلیل به طور خلاصه به فهرستی از پیش نیازهای ازدواج اشاره می شود.
- بلوغ جسمی، روانی و اجتماعی
- استقلال اقتصادی – فکری
- سلامت جسمی و روانی
- خود آگاهی و مجهز بودن به مهارتهای لازمه زندگی فردی و اجتماعی
در قدم بعدی و در بررسی شرایط فردی که تصمیم به ازدواج با او را داریم لازم است شرایط زیر رعایت گردد تا ریسک ازدواج کمتر و درصد موفقیت در ازدواج بالاتر رود.
- تناسب ظاهری
- تناسب تحصیلی
- تناسب فرهنگی
- تناسب اقتصادی
- تناسب شخصیتی
لازم به ذکر است که تناسب شخصیتی برای تشکیل یک زندگی رضایت بخش یکی از مهمترین شرایط برای ازدواج به شمار می آید. و تشخیص آن فراتر از تشابهات در زمینه های ظاهری ، رفتاری یا فکری است که توصیه می شود برای تشخیص دو فاکتور سلامت روان و تناسبات در زمینه شخصیتی و روانی از نظر و بررسی های روانشناسان این زمینه کمک و مشورت گرفته شود و با استفاده از آزمونهای شخصیتی – روانی تشابهات و تفاوتهای افراد با یکدیگر سنجیده گردد.
دکتر سهیلا رفیعی
مرکز مشاوره گروه همراه سعادت آباد